Życie ze smakiem..

  Naleśniki z serem i kisielem  

   Składniki:
Ciasto
  • 2 czubate łyżki Maizeny (skrobia kukurydziane)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodziku 
  • 2/3 szklanki mleka 0,5 %
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
  • 100g twarogu chudego
  • 1/2 opakowania Jogobella light
Polewa
  • 1/2 kisiel ekspresowy  (Ja użyłam Owocowy kubek firmy Delecta)
Przygotowanie:
Do wysokiego pojemnika wkładamy składniki na ciasto i miksujemy około 1-2 min. Następnie wlewamy 1/2 masy na nagrzaną patelnię teflonową (bez oleju) i pieczemy na średnim ogniu z pokrywką, następnie obracamy naleśnika i pieczemy drugą stronę już bez pokrywki. W małej miseczce mieszamy składniki na farsz, a następnie, smarujemy nim nasze upieczone naleśniki. Kisiel przygotowujemy w szklance według instrukcji z opakowania (pamiętajcie że używając połowy kisielu należy również użyć połowy zalecanej wody do jego przygotowania. Gotowe! :)

Zachęcam również do zastąpienia kisielu świeżymi owocami zwłaszcza w sezonie letnim :)




 Kurczak w cieście z puree kalafiorowym  i sałatką

Składniki:
  • 1/2 kalafioru
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianych
Przygotowanie:
        Dzielimy kalafior na mniejsze różyczki w wkładamy do gotującej się wody na 15-20min, aż nie zmięknie. Gdy kalafior się gotuje możemy zająć się przygotowaniem ciasta do mięsa.
W wysokim naczyniu miksujemy razem 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianych, 1 łyżkę jogurtu naturalnego, 1 całe jajko, szczypta soli i ok 125 ml zimnej wody (1/2 szklanki), aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki. Pierś z kurczaka płuczemy w wodzie a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane mięso wrzucamy do pojemnika z ciastem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju (1 łyżka) i przekładamy pojedynczo kawałki kurczaka oblane ciastem, podczas pieczenia obracamy kawałki kurczaka tak, aby z każdej strony się przypiekły. Kalafior po ugotowaniu wyciągamy z wody i wrzucamy do blendera, bądź rozgniatamy widelcem na miazgę (można dodać szczyptę vegety do smaku, ja zawsze dodaje :). Pomidor oraz ogórek kroimy w kostkę i mieszam razem (ja zazwyczaj posypuję pieprzem). Smacznego!

Można przygotować sobie to danie na 2 dni używając całego kalafioru i całej piersi z kurczaka jedynie pomidor i ogórek polecam zrobić na świeżo, gdyż nie zajmuje to dużo czasu, a przez noc pomidor puściłby za dużo wody i był nie smaczny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz